fredag 23 oktober 2009

Ett par dagar senare...

Jag gjorde crepes häromdagen på pannkakorna som blev över, som planerat.
Det blev 8 crepes, 6 st med en svampstuvning och 2 med skinkstuvning.

Min attityd till hemlagad mat är som vanligt att man får väl om man vill, men det är roligare om man låter bli att kolla i nån slags kokbok hur man 'ska' göra.

Rengöra, skölja svampen och sen hacka ner den litegrann, steka i smör och salta peppra litegrann. pudra på med mjöl och häll på lite mjölk. Mängden mjöl och mjölk beror förstås på hur mycket svamp du har och hur mycket stuvning du vill ha, jag har inga mått för jag improviserar. Nåt att tänka på är att man kan fylla på med mjölk allteftersom men det är svårt att göra stuvningen tjockare om den blir för rinnig, man ska ju koka vetemjölet i allafall 30 sekunder för att få bort smaken och grynigheten.

Skinka likadant helt enkelt.

Tror inte jag behöver förklara hur man lassar på och sedan rullar ihop crepes, har tyvärr inga bilder från det.

Man kan ju garnera med exempelvis ost och eventuellt lite sirap om man vill ha lite sött på.
Släng in i ugnen på ganska hög värme ett tag tills det ser gott och aptitretande ut.



Nästa dag blev det en rest dag, skivade morötter, kokade rödbetor, zuccini och hackad paprika användes genom att helt enkelt kastas in i en gjutjärnspanna med en klick smör och sen använde jag vad som fanns till hands för att såsa till det, vilket i detta hushåll fick innebära turkisk yoghurt.
Turkisk yoghurt är rätt sur och inte alls särskilt fet, så det blir inte ett jättesnyggt resultat då det skär sig, men det blir rätt gott ändå.
salt, peppar och timjan fick bli den dagens stora kryddor.
Som tillbehör bjuds på tagliatelle (pasta mao).


Dagens måltid fick bli skinksås hade jag som huvudidé då det inköpts en större mängd skink billigt för några dagar sen.
rökt skinka, kalkon och morötter blev efter lite funderande huvudingredienserna.
En stuvning gjord på dessa tre med kryddning i form av grönpeppar, svartpeppar och salt blev faktiskt riktigt gott, enkelt och gott.
Valfri pasta till funkar bra.


Fick veta att det var Staffan och Kristins 4årsdag idag, så fick ju göra nån slags efterrätt.
Försökte mig på hallonpaj och vaniljsås, men råkade använda på tok för mycket socker i vaniljsåsen så jag blev tom illamående av det.
Så den tänker jag helt enkelt skippa att berätta hur jag gjorde och helt enkelt råda er att följa ett recept eller iaf tänka på att inte ha i så mycket socker som jag råkade ha i.


Dagens blogginlägg har lite lägre kvalitet än de tidigare haft, men jag hoppas återkomma till högre kvalitet snarast, just nu känns det bara bra att faktiskt kommit igång igen.

puss och kram från kocken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar