Jag vill nyttja denna blogg för att dels spara för framtiden och dels för att dela med mig av de saker jag skapar.
Jag kommer försöka förmedla båda skapelser och idéer och tankar om matlagning och hur den påverkar världen och liknande närliggande saker som flyger in i huvudet när jag skriver.
I fortsättningen ska jag försöka inkludera foton på alla rätter jag gör som jag ska lägga upp, dock så skulle fotot inte vara särskilt snyggt denna gång, då jag redan ätit upp maten. :P
Att anpassa och variera recept är nyckeln till framgång tror jag.
Så gott som alla recept jag kommer lägga upp här kommer vara influerade av vad som råkar vara billigt i affären, vad jag har hemma och vad som behöver ätas upp omgående.
Jag kommer skriva recepten så som jag gjorde de, men det är uppmuntrat att man varierar och skapar sin egen version av maten. Jag ska försöka lägga in tankar om möjliga förändringar och sådant i slutet av varje.
Om ni skapar en egen variant av något, skriv gärna och berätta vad ni gjorde och hur det blev.
Krämig pasta med rödbetor och salladsost.
Vanlig tagliatelle som man kokar tills färdig eller så gott som färdig.
Häll av vatten och tillbaka i kastrullen. Häll på en aning grädde för att skapa lite krämighet.
Smaksätt med pesto av soltorkade tomater och en liten aning 'green curry paste'.
Skala och pressa ner 3 klyftor vitlök.
S&P (salta och peppra)
Kokade och nedkylda rödbetor som skivas, så fint man kan och vill.
Lägg de skivade förkokta rödbetorna i en honung och spiskummin lag och låt de dra i åtminstone 15 minuter eller nåt sånt.
(Jag hade lite honung kvar i burken så jag hällde på lite hetvatten och skakade runt så jag fick ut honungen och hällde den på rödbetorna, sen kryddade jag med lite spiskummin)
Hacka lite salladsost i lämplig storlek.
Placera den krämiga pastan mitt på tallriken. Lägg rödbetorna som en solfjäder på sidan av pastan och strö ut osten över alltihopa.
Ingredienser för 2 portioner:
Tagliatelle ca 5-6 nystan
1 stor tsk pesto
spetsen av en tesked med green curry paste
3 klyftor vitlök
ca 40g salladsost
2 rödbetor
ca 1 tsk honung
spiskummin, salt, peppar
Tankar och funderingar:
Rödbetorna blev väldigt välbalanserade och goda i smaken.
Pastan var lite tjock och kladdig och hade en ganska stark eftersmak av curryn, vi gillade det, men många kan nog tycka det blir för starkt, så var försiktig med 'curry pasten'.
Jag saknade eventuellt lite syra i maten och tänker att man skulle kunna tänka sig att introducera nån slags syrlighet i form av citrus eller vinäger i rödbetslagen för att göra rödbetorna mer pikanta och bryta av kraftigare mot pastan.
Om man har tillgång till så skulle säkert färsk oregano ovanpå vara gott och fint.
Rätten saknade någon typ av sallad, nåt grönt på tallriken skulle passa bra in.
Betyg:
Maten var god och fick i betyg av dagens middagsgäst (T) betyget
"Jättegott!"
Kostnader
Uppskattningsvis så kostade denna maträtt enbart ett par kronor per tallrik.
Rödbetorna kostade ca 6kr/kg, pastan vet jag inte riktigt men det kan inte ha varit många kr.
De dyraste ingredienserna var salladsosten och grädden tror jag, vilka kanske kostade 3 kr tillsammans.
Curry pasten och peston kanske kostade mellan 10-25kr per burk, men man använder så lite så det knappt är värt att nämnas, bortsett från om man inte använder sådana ingredienser annars. I vilket fall det skulle öka på budgeten för denna rätt en hel del om man köper enkom för det.
Ta det ni har och gillar eller prova nån ny ingrediens i gamla recept, det kanske blir en smakupplevelse.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar