Som hintats hittills så låg planerna nu på att göra en variant av kåldolmar.Givetvis helt utan att titta på ett recept först eller ens försöka följa konventionella regler till någon större grad.
I skrivandets stund så avnjöts de första dolmarna för ungefär 1-2 timmar sedan och själva tillverkandet och förberedandet påbörjades för nästan 2 dygn sedan.
Men låtom oss börja med ingredienserna, huvudråvarorna.
Ris
Rödbetor
Rödkål
Kålrot
Själva idén med en kåldolme är ju typ att
göra en gegga man stuffar in i ett kålblad.
Så jag gjorde ju helt enkelt en risgrötsgegga,
saltade rätt rejält,fast som det visade sig inte riktigt
rejält nog ändå. Mina rödbetor som jag hade kvar sen
tidigare, förkokta och redo att hackas ner i smeten.
Kålrot, billigt och 'gott', hackades ner i små små bitar och
kokades sedan i buljong så den nog vart rätt god ändå. Kålbladen,
ett måste så klart, rödkål blir så himla härligt lila!
De första försöken till dolmande visade på ett tämligen kraftigt problem.
Rödkål är väldigt tjock och skrynklig, vilket gör det väldigt svårt att undvika vissa 'krigsoffer'.
Men några lyckades man få till ändå som var tjänliga.
Jag tycker att den lila färgen är himla snygg alltså.
In med dem i stekpannan och bryn dem så de får lite färg och fason,
på med lite sirap sen in i ugnen ett tag. Alla ingredienser jag använde
var ju vegetariska och dessutom förkokta och klara, så de behövde
inte vara i ugnen så länge alls.
Jag tänker låta bilderna tala för sig själva.
Tillagning:
Då detta blev en väldigt utdragen process för mig så kommer jag inte ihåg ritkigt i vilken ordning jag gjorde saker och jag gjorde de definitivt inte så effektivt som möjligt. Detta får bli nån slags approximation och effektivisering av tillvägagångssättet.
Koka kål!
Ta den största byttan du har i köket fyll den med
vatten och förbered dig på att koka kål en bra stund.
Ta bort de yttersta fula och äckliga bladen och skär
bort en del av stocken, stoppa ner en gaffel eller grillbestick
om du har för att lättare plocka upp kålen när du kokat ett tag.
Allteftersom kålen mjuknar är det bara att plocka upp
den och skala av bladen, det krävs lite teknik för att
lyckas ta loss bladen hela och fina och utan att bränna
sönder fingrarna, tänk på att det gömmer sig massor
med vatten mellan bladen som är kokhett.
Gör din risgrynsgröt!
Om du har lagat risgrynsgröt åt familjen och
det blev massor över, vilken tur du har, för
då är du redan klar med detta steg. Annars
är det bara att slänga på ris på plattan och börja
koka gröt. Det är inte så himla noga hur fin och
god gröt du gör, det viktiga att se till är att riset
är mjukt och att det är kladdigt och klibbigt.
Jag kokade helt enkelt upp riset enligt
förpackning och sen mot slutet hällde i en del
mjölk och kanske en skvätt grädde för
att det skulle klibba ihop sig, och en massa salt.
Hackdags!
Nu är det dags att plocka fram stora vassa kockkniven,
för det ska till att hackas massa rötter. Jag använde
kålrot som köttfärssubstitut vilket innebär att man vill
ha den ganska finhackad och sen ganska välkokt.
Jag tog en hel kålrot vilket gav mig ett par timmars
hackande och en lätt öm handled samt en hel
jäkla massa hackad kålrot, använde mig av mindre
än hälften till en massa kåldolmar (40-50 st).
Så det räcker med en ganska liten mängd kålrot
för mindre antal portioner. För att ge lite
smak åt den så kokade jag i grönsaksbuljong,
hällde i lite soja, mest för att ge den lite
brunare färg, ingen aning om varför jag ville det
då, men det ville jag, så det for i en skvätt
sådant. Låt koka tills riktigt mjukt och mysigt,
häll av och spara tills allt ska blandas.
Rödbetor hade ju jag färdigkokt sen tidigare
och hackade ner fint och la i en honungs och
spiskummin lag för att ge dem en intressantare
smak. I detta recept använde jag kanske 1-2
rödbetor men hade lätt kunnat använda mer
då de försvann nästan helt i den slutliga blandningen.
Förbered kålbladen för fyllning!
Skär bort eller trimma stocken så den går att
böja och forma tillräckligt för att kunna
skapa dina dolmar. Tänk på att vara försiktig
med kniven om du tänker tunna ut stocken på bladen.
Geggdags!
Blanda ihop din risgröt och vad du nu valt att använda
som köttfärssubstitut, kanske salta peppra lite extra,
provsmaka gärna. (såvida du inte har i köttfärs, gör isåfall
ett stekprov som du smakar på, det är inte bra att äta rå köttfärs.)
Ta en liten bit risgegg och lägg i ditt första kålblad, fundera
några sekunder över hur tusan man ska bära sig åt för att
skapa ett fint paket och vilken den största mängd man
säkert kan använda är för att göra sina paket. Jag tycker
det är lättast och effektivast att lägga kletet på toppen av
bladet och rulla in sidorna och sen rulla in den så att
stocken är det yttersta. Lägg de i pannan efter att
du gjort alla eller om du kanske har en kompis
så kan detta vara ett bra tillfälle att tävla mot
varandra vem som kan rulla snabbare än det
tar att steka den förra dolmen. Sen är det
bara att placera allteftersom på en plåt
och ringla med sirap ovanpå och in i
ugnen. Värme och tid är ganska
öppet, men de är tåliga saker, så
de kommer inte bli sänderbrända
eller torra i första taget. Har du
något som behöver tillagning
i dolmarna så basera din tid
efter det. Annars är det
mest en kosmetisk
fråga, låt dem ligga
tills de är riktigt
härligt brynta.
Kostnader:
Kål, kålrot, rödbetor, ris - alla är billiga basråvaror som inte gör ett stort hål i plånboken. Denna rätt är väldigt billig i råvaror men tar ganska lång tid att göra och man kommer att ha igång spisen rätt länge när man kokar allting, speciellt kålhuvudena, vilket kostar en del i elektricitet. Men överlag som sagt, en väldigt billig maträtt.
Med några snabba beräkningar som givetvis beror på vad man använder och vad det ksotar när du köper det, så kostade denna måltid cirka 2-3kr per portion, beroende på hur många dolmar man vill per portion.
Smaken:
Dessa kåldolmar smakade precis så som vanliga kåldolmar ska smaka, enligt en av dagens matgäster. Detta är ju positivt då detta vegetariska alternativ var mycket billigare än om man hade använt en massa dyr köttfärs i dem. Till dagens bjudning serverade jag dolmarna med en brunsås gjorde på mörk oxbuljong vilket passade bra med dolmarna för denna målgrupp, jag misstänker att det finns köttprodukter i oxbuljongen såvida man inte råkar hitta nån som på nåt kemiskt sätt har skapat ox smak, så för ett helt vegetariskt alternativ kanske man vill göra en grönsaksbuljongsås. Det kändes som att det saknades nåt fräscht och förgglatt på tallriken och efteråt kom jag på att det är nog nån slags lingonsylt eller råa lingon som saknades. I betyg fick den av (T) 4/5 som ett helhetsbetyg där kreativitet och originalitet gav bonus men den ganska tjocka och sega rödkålen gav minus. Av (L) så fick jag först kommentaren att detta var nog det godaste hon ätit som jag tillagat och sedan smakbetyger 6/10. Enligt mig så var det en helt ok och god och simpel maträtt som är mer en studie i slowcooking och kärlek till mat och sina gäster än spännande och exotiska smaker.
En liten homage till gamla tider och ens mormor kanske?
Ser finfint och jättegott ut! Vill smaka. Bra skrivet angående oxen!
SvaraRadera